עמילות מכס
תשובות לשאלות נפוצות
תוכן עיניינים
מהי בדיקה פיזית מכס ישראל וכיצד היא קשורה לחברת עמילות מכס?
איך מחשבים תשלום מכס?
מיסי הייבוא מחושבים ונגבים, על ידי חברות עמילות מכס, שמשמשות כצינור שדרכו עוברים כספי מיסי מכס ומע"מ לקופת המדינה.
חברות העמילות מחשבות את אחוז המיסים מתוך ערך המוצר הכולל. לאחר קביעת פרט הסיווג המכסי הרלוונטי למוצר ובעזרת צו תעריף המכס, מתקבל אחוז המכס שעל המוצר לשלם.
האחוז שמתקבל על ידי צו תעריף המכס, בכפוף לסיווג המכסי של הטובין, מוכפל ב (ערך הטובין + עלות ההובלה שלהם + מיסי נמל + ביטוח).
לדוגמא: מוצר שנרכש לייבוא מסין, בעלות של 500 דולר אמריקאי. ההובלה עלתה 100 דולר, הביטוח 25 דולר ומיסי הנמל 10 דולר, סה"כ 635 דולר. לפי סיווג המוצר הוא נדרש ל 10 אחוזי מכס, לכן החישוב יהיה לפי ערך CIF, של 635 דולר כפול 10 אחוזים קרי 63.5 דולר, מס מכס.
בנוסף, יידרשו הטובין לתשלום מע"מ ייבוא שמחושב לפי (ערך סיפ של הטובין + עלות מס המכס). אם נחזור לדוגמה שלנו המע"מ, שכיום עומד על 17% בארץ, לא ישולם רק על המוצר, על ההובלה שלו, על מיסי הנמל ועל הביטוח אלא גם על המכס. קרי 17% מתוך 635 (ועוד 63.5 ) = 118.745 $, שמוסב לשקלים לפי ערך הדולר ביום הנפקת הרשומון ושחרור הטובין.
מידע נוסף ומחשבון מיסים בקישורים הבאים:
איזה מסמכים צריך בשביל תהליך עמילות מכס?
- חשבונית ספק – Commercial Invoice, על החשבונית רצוי שיהיה פרט המכס הנכון למוצר.
- רשימת תכולה או רשימת אריזה – Packing List
- שטר מטען ימי או שטר מטען אווירי – Air way Bill or Bill of Lading
- הצהרות על מהות הטובין וערך ריאלי
- ייפוי כח לחברת עמילות מכס לשחרר עבור היבואן את המשלוח מול מכס ישראל
- תצהיר יבואן למכס ישראל באמצעות כרטיס חכם של שער עולמי.
כיום חלק גדול מהתקשורת עם המכס לטובת הצהרות וייפוי כח נעשה באמצעות כרטיס חכם ודרך מערכת שער עולמי. ניתן לרכוש בחברת קומסיין את הכרטיס החכם.
מה זה עמילות מכס?
כל מדינה בעולם מעוניינת לגבות מיסים על סחורות הנכנסות בשעריה ולכן, נדרש תהליך עמילות.
בהשוואה להליך עמילות על ייבוא, הליך עמילות הייצוא, קל וקצר יותר משמעותית.
תורת עמילות המכס עשירה בכללים והליכים ואלה עיקרם:
- ברגע שמשלוח יוצא ממדינת היצוא, קיימת ניירת רלוונטית, שאיתה פועלת חברת העמילות על מנת לסווג את המשלוח. המסמך העיקרי הנדרש לטובת הסיווג, הוא חשבונית הספק – Commercial Invoice.
לחץ להורדת דוגמא של חשבונית ספק
- לפי תיאור הטובין בחשבונית הספק ובעזרת הצהרות וחומרים נוספים שנדרש היבואן לספק, נקבע סיווגו של המוצר המיובא.
- בעזרת סיווג הטובין – (Custom classification) ניתן לברר שני דברים עיקריים:
- כמה מיסים המשלוח נדרש לשלם
- האם הטובין המיובאים נדרשים לאישורי יבוא מהרשויות המוסמכות (משרדי הממשלה) ו/או תקינה ממכון התקנים.
- לאחר שהיבואן סיפק את כל ההצהרות והאישורים הנדרשים, מונפק רשומון ייבוא והמשלוח מועבר לתשלום המיסים ומקבל התרה.
מהי חשבונית ספק – Commercial Invoice
חשבונית הספק היא המסמך החשבונאי שמראה את פרטי העסקה שבוצעה בין מוכר לקונה. במקרה של סחר בינלאומי, בין היצואן שמוכר ליבואן שקונה ממנו.
החשבון ספק הוא כמו החוזה שמראה את פרטי היצואן והיבואן המלאים; תיאור הסחורה, המחירים לפי יחידה, מחיר לפי ערך כולל, תנאי המשלוח, תנאי התשלום ועוד. הערות מהות לטובת רשות המכס במדינה המייבאת. חשבונית ספק צריכה להצביע על מחירים אמיתיים לפיהם נרכשה הסחורה. הקטנת ערכים בחשבונית ספק ממה ששולם בפועל, זו עבירה פלילית.
הניירת של המשלוח נדרשת לתאר נאמנה את אופיו של המוצר, מהותו ותפקודו.
עמילות המכס והיבואנים נדרשים למידע אמיתי ובהיר, שיאפשר למכס לוודא ששולמו המיסים כחוק ושהמשלוח עמד בכל כללי חוקיות הייבוא.
חברות עמילות מכס, מתבקשות על ידי מכס ישראל, לאכוף נכונה את מדיניות המכס לפי כללי העבודה אותם הוא מכתיב.
מה היא בדיקת מכס כוללת?
כל סוג טובין, ניתן לסיווג מכסי לפי שיטת סיווג בינלאומית מוסכמת הנקראת Harmonized Systems. השיטה בנויה על 97 פרקים שונים של מיון מוצרים (כמו ברקוד של מוצר).
ניתן ללמוד יותר על דרך הסיווג, באתר רשות מיסים- סיווג מוצר למכס
או באנגלית באתר האו"ם
מונחים נוספים בעזרתם ניתן ללמוד על התחום
Harmonized System customs Code \ HS code.
הסיווג המכסי נקבע וממוין לפי, מהות המוצר, שימושו והחומרים מהם הוא מיוצר. מטרת הסיווג לאפשר הסכמה ברורה, בינלאומית ספציפית על מנת לתת לכל מוצר את הגדרות המיסוי וחוקיות הייבוא הספציפיות לו. הסיווג בחברת עמילות מכס נעשה על ידי איש מקצועי הקרוי "מסווג מכס".
מהי התרה של תיק במכס?
מושג זה מתאר מצב שהמשלוח שהגיע, שוחרר מהמכס,הותר לאיסוף ולשימוש, שולמו עליו המיסים ועומד בדרישות חוקיות הייבוא למדינת היעד.

מה זה חוקיות ייבוא?
חוקיות ייבוא היא מערכת הכללים, החוקים והתכתיבים של רשויות המכס במדינת היעד בכל מה שקשור לאישורים, רישיונות , תקנים וסימונים של טובין מיובאים.
בישראל, מכס ישראל הוא הגוף האמון על אכיפת חוקיות הייבוא בהיותו השומר בשער שגם גובה את מיסי הייבוא עבור המדינה.
מהו תפקידה של חברת עמילות מכס?
חברת עמילות מכס היא חברה מסחרית עסקית, חברה בע"מ, שמייצגת את קהל לקוחותיה (יבואנים ויצואנים) מול מכס ישראל. החברה אמונה על עמידה של אותו קהל לקוחות בכללי הייבוא והייצוא שמכתיב מכס ישראל. חברת עמילות מכס, שמטפלת בלקוחותיה נדרשת לעמוד בכל התכתיבים, הכללים, הצווים של המכס ולאכוף אותם מול קהל היבואנים והיצואנים שהם לקוחותיה.
אפשר להסתכל על זה כאילו, חברת עמילות מכס, היא בעצם זכיין של המדינה, שמורשה לטפל בקהל היבואנים והיצואנים. מאין דרך להקל על המדינה את העומס בהתמודדות ישירות עם קהל היבואנים והיצואנים.
איזה עמלות יש?
חברת עמילות מכס פועלת מתוקף רישיונו של אחד מעובדיה. עובד שהוא סוכן מכס מורשה. וזאת בכדי שתוכל לעבוד אל מול מכס ישראל. אותה חברה צריכה להיות רשומה במכס ישראל כתאגיד עמילות מכס וזאת תחת הרישיון של הסוכן מכס שלה. אותו סוכן (שכיר), הינו אדם שנדרש לעבור בחינות הסמכה של רשות המיסים – אגף המכס, לאחר שעבר את כל הבחינות הנדרשות, בכתב ובעל פה. רישיונו משולם מדי שנה על ידי חברת העמילות בנוסף לאגרה שמשולמת עבור הרישיון של התאגיד עצמו.
מה הן הדרישות מקצועיות מחברת עמילות כדי שתוכל להירשם כתאגיד רשום לעמילות מכס?
- משרדים ולעובדים בעלי רישיון עיסוק בתחום העמילות.
- להפקיד ערבויות במכס ולשלם אגרה שנתית.
- לעמוד בחוקים ובכללים שמכתיב מכס ישראל.
- לייצג את האינטרסים של מדינת ישראל מול קהל לקוחותיה – יבואנים ויצואנים.
- לגבות את המיסים מלקוחותיה היצואנים והיבואנים עבור המדינה.
מדוע הליך עמילות מכס ייבוא הוא קשה ומורכב יותר משמעותית מהליך מכס ייצוא?
באופן טבעי כל מדינה מעוניינת לעודד את הייצוא ממנה מכיוון שהוא מכניס כסף למדינה ומעודד את התעשיות שלה ואת פיריון העבודה שלה, לכן המדינה מקלה על יצואנים.
בייבוא ההליך מורכב יותר מכיוון שהמדינה נדרשת לוודא שמה שנכנס בגבולותיה עומד בכל הדרישות וההגנות וגם שמתבצע הליך גביית מיסים תקני
מהו ניגוד האינטרסים המובנה בתוכו מתקיימת חברת עמילות מכס ?
חברת עמילות מכס, עוסקת בטיפול מול מכס ישראל בשחרור מהמכס של משלוחי ייבוא, עבור לקוחותיה היבואנים ובהכנת רשומון ייצוא והליך ייצוא מכסי עבור לקוחותיה היצואנים
מצד אחד חברת עמילות מכס נדרשת לייצג נאמנה את מכס ישראל ולאכוף את החוקים והכללים שלו מול לקוחותיה היבואנים והיצואנים, אולם לעיתים קרובות הדבר בא בניגוד לצרכיהם ורצונותיהם של ציבור הלקוחות, שמשלמים בפועל ועליהם בעצם בנויה החברה.
המדינה רוצה לגבות יותר מיסים, ולאכוף בצורה המיטבית את חוקי הייבוא שלה וקהל הלקוחות מצפה מחברת העמילות מכס, שתמצא דרכים להקל עליו את נטל המיסוי ואת דרישות חוקיות הייבוא. באופן טבעי חברת עמילות המכס נמצאת בתווך בין המכס לבין קהל לקוחותיה.
מהי מערכת הפרופיילינג של מכס ישראל?
מערכת הפרופיילינג של מכס ישראל, מאפשרת מעקב ובקרה אחר תפקודם של חברות עמילות מכס, ושל קהל, היצואנים ויבואנים. המעקב בודק עמידה בכלל חוקי המכס, וכללי העבודה בייבוא ובייצוא המוגדרים על ידי מכס ישראל. סטייה מהכללים, תייצר לחברת עמילות מכס וללקוחותיה ניקוד שלילי, שיכול להביא ליותר בדיקות פיזיות, עיכוב בשחרור תיקים, בחינה יסודית יותר של מסמכים ואף קנסות.
המערכת מנהלת כרטסת מידע דיגיטלי, עם מידע על כל פעולה של חברות עמילות מכס, יצואנים ויבואנים וצוברת ניקוד והערות על תפקודם.
היבואנים/יצואנים וחברות עמילות מכס, מתבקשים לספק מידע אמין, בעזרת מסמכי הייבוא ולעמוד בכללים, של דיווח אמת על המוצרים ועל הערכים האמיתיים, לפיהם נרכשו הטובין.
היכן ממוקמות ופועלות חברות עמילות מכס?
המשלוחים בישראל מגיעים דרך האויר, הים והיבשה. בכל אותם מעברי גבול, יש לעמילי מכס, עמדות וסניפים, באמצעותם הם פועלים. עמילי המכס פועלים לקידום ההליכים השונים של לקוחותיהם, מול מכס ישראל. בנוסף הם פועלים ממשרדים, שאינם בהכרח במעברים עצמם, אך בדרך כלל קרובים אליהם.
מי הוא פקיד רישוי בחברת עמילות מכס ?
פקיד רישוי, הינו עובד (כשכיר לרוב), בחברת עמילות מכס או במכס ישראל, והוסמך על ידי מכס ישראל. מתוקף תפקידו מורשה פקיד הרישוי, לבצע פעולות מול המכס, כגון ליווי משלוח, שנדרש על ידי המכס לבדיקה פיזית.
זוהי בדיקה שנדרשות לבצע חברות עמילות מכס, באמצעות פקיד רישוי. פקיד הרישוי נשלח לאולם הבדיקות של המכס, על מנת לפתוח פיזית את המשלוח לבדיקה של הטובין. זה נעשה לפני, שהמשלוח מקבל התרת מכס. המכס מבקש משלוחים לבדיקות פיזיות ממספר טעמים:
- באופן רנדומלי, אחת לכל עשרה משלוחים לערך, בדיקה מדגמית.
- משלוחים של יבואנים חדשים נבדקים לרוב באופן יותר תכוף.
- בהתבסס על מידע מודיעיני.
- כאשר חברת עמילות מכס מאלצת משלוח לבדיקה פיזית כחלק מהליך שיש לעשות לשחרור המשלוח